Smart kart uygulamaları, bir çok açıdan diğer kartlı sistemlerden daha avantajlıdır.
Bu Avantajlar;
Kartın kopyalanması neredeyse imkansızdır.
Kartın okuyucuya fiziksel teması gerekmemektedir.
Sürtünme veya deformasyon söz konusu olamaz.
Personel geçişleri daha seri ve sorunsuz olmaktadır.
Kartın cüzdandan, çantadan, cepten okutulması mümkün olmaktadır.
Genel Özellikler
Mevcut kartlara göre daha esnek, daha işlevsel, daha kullanışlı veçok daha güvenilirdir. Ortalama işlem maliyetleri daha düşüktür.
İçerikleri yönünden; sadece hafızalı, güvenlik mantığı olan hafızalı ve kendine ait işlemcisi olan hafızalı çip kartlar olmak üzere üç gruba ayrılabilirler. Dış dünya ile bağlantıları açısından, Contact ve Contactless olmak üzere iki gruba ayrılabilirler.
Microişlemci tipi (6085, 8051 vs.), mask ROM miktarı, RAM miktarı, kalıcı memory tipi EPROM (Erasable Programmable ROM), EEPROM (Electrically EPROM) ve miktarı, clock hızı, elektriksel parametreler (voltaj ve akım), iletişim parametreleri (asenkron, senkron, byte, block), uyku modu (düşük akımda Stand-by Operasyonu) ve Co-processor (Public AnahtarŞifrelendirmesi) varlığı çip spesifikasyonu ve maliyeti bazında anahtar parametrelerdir.
ISO-7816 standart setiyle, plastik kartın boyutları, contact kartlarda çipin kart üzerindeki yeri, kart materyali (PVC vb.), opsiyonel olarak manyetikşerit, imza bölgesi, hologram ya da resim ve kabartmalar, dış dünya ile bağlantılar (power, ground, reset, I/O, clock) ve son olarak çevresel parametreler (voltaj, sıcaklık, esneme vb.) belirlenmiştir.